Energetikai korszerűsítés

solar

Energetikai korszerűsítés kezdődött a kazincbarcikai Don Bosco Iskolában és a József Házban.

Iskolánk főépülete mintegy negyven éve épült, több épületszárnyból álló lapos tetős épület. A projekt során a külső falazatok és a lapos tető utólagos hőszigetelése, és az érvényes hőtechnikai előírásoknak meg nem felelő nyílászárók cseréje történik meg. A fűtéskorszerűsítés keretében a hőleadókat termosztatikus szelepekkel látjuk el. A saját villamosenergia-fogyasztás részbeni fedezésére napelemes kiserőmű telepítésére kerül sor.

A József házban az intézményünk tanműhelyei találhatóak. Itt a homlokzati falak és tető utólagos hőszigetelésére és a homlokzati nyílászárók cseréjére kerül sor. A meglévő, rossz hatásfokú fűtési és melegvíz ellátó rendszert korszerű rendszerre cseréljük. Az elavult gázkazánt kondenzációs gázkazánnal váltják ki, valamint termosztatikus szeleppel ellátott korszerű hőleadók, illetve indirekt fűtésű használati melegvíz tároló kerül beépítésére. A tetőre a saját villamosenergia-fogyasztásunk részbeni fedezésére napelemes kiserőművet telepítünk.

A projekt célja a megújuló energiaforrásokból termelt energia részarányának növelése, az energiatakarékosság elősegítése, a környezet károsításának csökkentése, a fenntartható fejlődés előmozdítása, valamint az épületek fenntartási költségének jelentős csökkentése.

A projekt megvalósítása révén 1 393 GJ/év primerenergia-megtakarítás, és 95,6 t/év üvegház hatású gáz kibocsátás-csökkenés jelentkezik, míg a megújuló energia felhasználás növekedése 53,5 GJ/év lesz, ami az összes energiaköltségünk mintegy 7,9 millió Ft/év értékű csökkenését eredményezi.

A „Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Középiskola és Kollégium (Kazincbarcika, Május 1. út 11.) és József-ház (Kazincbarcika, Illyés Gy. u. 3.) energia megtakarítást eredményező felújítási munkái” című, KEOP-4.10.0/E/12-2014-0057 számú projektünk az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programja keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A bruttó 152.705.116 Ft költségű projekthez 137.281.899 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el az iskola. A beruházás legkésőbb 2014. december végére elkészül.

 

Hasonló tartalmak