, ,

Fenntarthatósági témahét

20230425_114240_resized

Immár hagyománynak tekinthető, hogy intézményünk csatlakozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Fenntarthatósági témahét programsorozathoz. Az előző tanévhez hasonlóan, most is gyűjtést szerveztünk, a kollégák, a tanulók is lelkesen hozták a „hulladékot”: műanyag kupakot, maradék anyagot, fonalat, befőttes üveget, műanyag flakont, dróthuzalt, törmelék csempét, dobozos innivalók nyitófüleit, újságpapírt.

 Lásd a fényt, ne bántsd, mi érted él!
Halld a szót, mit föld, az ég beszél.
Nézd a bolygót! Oly` tiszta kék.
Élj ma úgy, hogy éljen még!  (Orbán Tamás) „

A program április 24-én Molnár-Gál Béla igazgató úr megnyitójával kezdődött, melyen a környezetvédelem, és a fenntartható életmód fontosságáról beszélt, hiszen a szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak. Ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma jelentőségét és tudatában legyenek személyes érintettségüknek, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért. Ezt követően igazgató úr ismertette a héten megvalósuló eseményeket, majd tanulóink ismerkedhettek a fenntarthatósággal kapcsolatos szimbólumokkal egy játékos feladat keretében. A „Szedd magad” szemétgyűjtési akció keretében diákjaink az iskola környékétnek megtisztításában szorgoskodtak.

Április 25-én bőséges választékot kínáltunk a gyerekseregnek. A teljesség igénye nélkül: műanyag kupakokból elkészítettük iskolánk névadójának, Don Bosconak az arcképét, újságpapírból, kosarat, szórólapból, és bőrből karkötőt fontunk, csempéből montázst ragasztottunk, dróthuzalból kulcstartó hajtogattunk, fel nem használt anyagból Műhelyiskolásaink tűpárnát, papírzsebkendőtartót varrtak, női szabóink magazinokból szebbnél szebb karkötőt fűztek.

Nagy megtiszteltetés, hogy vendéget is köszönthettünk köreinkben, hiszen a kosárfonást Molekné Kőrösi Beatrix, az Egressy Béni Városi Könyvtár vezetője, és munkatársa Tóthné Fazekas Nóra vezényelte le. A gyalogtúra most sem maradhatott ki,  ahol igyekeztünk még több tudnivalót megosztani a környezetvédelem fontosságáról.

Reméljük, hogy erőfeszítéseink nem vesznek feledésbe, és diákjaink a kreatív alkotómunka mellett, a hallott ismereteket tovább viszik mindennapi életükbe. (Sólyomváriné Kovács Katalin és Tóth Erzsébet.)

Hasonló tartalmak