, ,

Keresztelés és elsőáldozás a Don Bosco Iskolában

320655580_1208621419736343_1140295279982695328_n

2022 december 16-án, egy nem mindennapi eseményre került sor a szalézi rendház kápolnájában. Iskolánk 2/10/n osztályának tanulói mindannyian elsőáldozáshoz járultak, akik közül heten a keresztség szentségében is részesültek. Ez a nap elsősorban Isten kegyelmének köszönhető és annak a vonzóerőnek mellyel az Oltáriszentségben, a kenyér színe alatt köztünk levő Jézus, keresi és hívja az embereket.

E nap történetéhez hozzátartozik, hogy nem lett tudatosan előre megtervezve az, hogy mindenki elsőáldozó legyen. Néhány tanuló megkereszteléséről beszélgettünk. Ebben a tanévben én tartom a hittanórát a fiatalok számára. Október elején volt egy osztálymise, melynek keretében beszéltem arról, hogy a szentmisében Jézus közénk jön, ráadásul tudunk Vele személyesen is találkozni, amikor áldozunk.

Amikor Jézust először vesszük magunkhoz a kenyér színe alatt egy nagyon fontos találkozás, ezért megkérdeztem őket, hogy aki úgy érzi, hogy szívesen találkozna Jézussal, annak örömmel segítek. Még aznap mindenki jelentkezett. Elkezdtük a felkészülést, amit nagyon komolyan és érdeklődéssel fogadtak. A következő lépés az volt, hogy hivatalossá tettük szándékukat: ki kellett tölteni a jelentkezési lapokat és aláíratni a szülőkkel. Nagy meglepetésemre mindenki visszahozta az aláírt lapokat. Ezzel elkezdődött az intenzív felkészülés.

Heti két-három alkalommal is találkoztunk, ahol átbeszéltük mindazt, ami fontos ahhoz, hogy első szentgyónáshoz és szentáldozáshoz járulhassanak. Öröm volt látni és tapasztalni azt a lelkesedést és azt a készületet, ahogyan várták a nagy napot. Amikor elérkezett, gyönyörűen ünneplőbe öltözve, a családtagok, barátok jelenlétében megtörtént a csoda: először találkoztak Jézussal a kenyér színében. Az ünnepet a fehér asztalnál fejeztük be egy közös ebéddel. Örömmel váltunk el egymástól, már készülve a karácsonyra, amikor ugyanazt ünnepeljük: Jézus meg szeretne születni a szívünkben…

Ennél szebb karácsonyi ajándékot nem is kaphattam volna, mint e fiatalok öröme és boldogsága. Hálát érte adok Istennek, a fiataloknak és nem utolsósorban az osztályfőnöknek. Imádkozzunk értük, hogy ez a nap valóban emlékezetes legyen számukra és segítsük is őket, hogy maradjanak meg Jézus közelében.

Kirner A. Zoltán SDB

Hasonló tartalmak

Zarandokút Lengyelországba

Felejthetetlen jutalom-zarándokúton vettünk részt iskolánk diákjai közül azokkal, akik jó tanulmányi eredménnyel, közösségi munkával vagy

Tovább