, ,

Fenntarthatósági témahét

0f540f1a-fab8-48b9-92df-e671114b1ab4

„Egyre többet és többet tehetsz, de a legjobb mottó mégis az, hogy ne pazarolj! Ne pazarold az elektromosságot, ne pazarold a papírt, ne pazarold az ételt! Éld úgy az életed, ahogy szeretnéd, csak ne pazarolj! Vigyázz a természeti világra, és a benne élő állatokra, növényekre is. Ez az ő bolygójuk is, nem csak a miénk!” ( David Attenborough)

                                                                                                    

Immár hagyománynak tekinthető, hogy intézményünk csatlakozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Fenntarthatósági témahét programsorozathoz. Az előző tanévhez hasonlóan, most is gyűjtést szerveztünk, a kollégák, a tanulók is lelkesen hozták a „hulladékot”: műanyag kupakot, maradék anyagot, fonalat, befőttes üveget, műanyag flakont, dróthuzalt, törmelék csempét, dobozos innivalók nyitófüleit, újságpapírt, nem utolsó sorban kreatív ötleteiket.

Szívügyünknek tekintjük a környezetvédelem, és a fenntartható életmód fontosságának tudatosítását, hiszen a szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak. Ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma jelentőségét és tudatában legyenek személyes érintettségüknek, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.

A programsorozat megnyitása különleges esemény volt, hiszen ebben a tanévben tisztelgünk iskolánk 30 éves születésnapja előtt. Tanulóink hulladékpapírból készült virágot tartva élőképként alkották meg a Don Bosco 30 szimbólumot. Ezt követően Molnár-Gál Béla igazgató úr ismertette a témahét programját.

Most is a lehetőségek tárházát biztosítottuk diákjaink számára. A teljesség igénye nélkül: műanyag kupakokból elkészítettük iskolánk  címerét, valamint újságpapírból a témahét plakátját, szórólapból karkötőt fontunk, csempéből montázst ragasztottunk, dróthuzalból díszeket, kulcstartót hajtogattunk, műanyag flakonból virágot olvasztottunk, fonalból makraméztunk, nemezeltünk, hulladék anyagokból tűpárnát varrtunk, tojástartóból ajtódíszt alkottunk, üdítős dobozokat gyertyatartókká varázsoltunk. A Gyermekjóléti Szolgálat munkatársa interaktív előadás keretében hívta fel fiataljaink figyelmét az ökológiai lábnyom csökkentésének lehetőségeire.

A gyalogtúra most sem maradhatott ki,  ahol igyekeztünk még több tudnivalót megosztani a környezetvédelem fontosságáról.

A „Szedd magad” szemétgyűjtési akció keretében diákjaink az iskola környékétnek megtisztításában szorgoskodtak.

Reméljük, hogy erőfeszítéseink nem vesznek feledésbe, és diákjaink a kreatív alkotómunka mellett, a hallott ismereteket tovább viszik mindennapi életükbe. (S.K.K, T.E)

Hasonló tartalmak