, ,

Tanulmányi kirándulás – Serényfalva, téglagyár

9b969c62-c799-439a-9398-7001cd3210cc (2)

2024. április 22-én iskolánk duális képzésben résztvevő kőműves tanulóival meglátogattuk a serényfalvai téglagyárat tanulmányi kirándulás céljából.

A reggeli órákban érkeztünk, a gyár igazgatónője pedig kedvesen fogadott minket. A továbbiakban ő lett az idegenvezetőnk.

Elsőként a gyártás kezdőlépését, a tégla alapanyagául szolgáló agyagot nézhettük meg a kitermelési helyén, majd lépésenként követtük az útját a gyárba.

A gyakorlat során már elsajátított ismeretek szinte a szemünk előtt elevenedtek meg, ahogy a gyárban megpillantottuk a gyártószalagon futó, már elkészült téglákat, ahogy a száradásra várnak. A szárítás folyamatát részletesen is végignézhettük, ahogy a szétválogatás után átmentünk a szárítóhelyiségbe. Ez egy zajos, sötét helyiség, ahol gépek segítségével segítik elő a száradást, de így is szükséges hozzá 2 nap.

Ezután kemencében kiégetik, így nyeri el végleges formáját. A tanulók fokozott érdeklődéssel nézték meg ezt a helyiséget is.

Közben társult hozzánk egy másik kedves idegenvezető is, a gyár egyik, mérnökként dolgozó alkalmazottja. Ő is részletesen megmutatott mindent a diákjainknak, akik bátran feltették neki kérdéseiket. Miután mindenre választ kaptak, a végzős tanulók kérésére minden elkészült téglafajtából kaphattak egyet-egyet a kezükbe is, részletes megtekintésre. Ez a fizikális vizsgálat hasznos ismeretet nyújt majd a közelgő vizsgákhoz is.

Kőműves tanulóink elégedetten és ismeretekkel felvértezve tértek haza e látogatás után, mely nagyon hasznos volt számukra. Ezúton is köszönjük a lehetőséget a serényfalvai téglagyár igazgatónőjének, aki fogadta iskolánk diákjait. (DNK)

Hasonló tartalmak