, , ,

Madárgyűrűzés – Perkupa

387472691_1063124958376671_2410891139057656590_n

A Bódva-völgy Észak-Magyarország egyik kiemelt jelentőségű ökológiai folyosója. A völgy egy arra alkalmas pontján 1986 óta hosszútávú ornitológiai vizsgálat folyik. A terület madárvilágának és az itt folyó kutatói, természetvédelmi munka bemutatásnak kapcsán ismeretterjesztő és szemléletformáló tevékenységet is végeznek.

Ebbe az izgalmas tevékenységbe kapcsolódott be iskolánk Dobbantó osztálya, és töltött el egy napot a Bódva-völgyi Madárvonulás-kutató és Természetvédelmi Táborban, Észak-Magyarország egyik legnagyobb őszi vonuláskutató és természetismereti bázishelyén.

Gyönyörködve az őszi erdő színpompájában, szerencsésen megérkeztünk a célállomásra, Perkupára. Átkeltünk a Bódva folyón, majd közel egy kilométeres gyaloglás után megérkeztünk a táborhelyre.

Ott az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai fogadtak bennünket, ismertették a nap programját, majd kis pihenő után kezdődött az igazi kaland. A vizsgálati terület nagy részét magába foglaló két, egymással párhuzamos bokorsor az egyik hegyoldal lábánál eredő források vize mentén kialakult ligeterdőfoltok és cserjések mentén helyezkedik el.

A kifeszített hálókba számtalan madár belepottyant, melyet a szakemberek az erre a célra készített légáteresztő zsákokba helyeztek el, és abban vittük le a madarakat a kiindulási helyre. Zsákmányunk füzike, meggyvágó, vörösbegy, szajkó és barátka volt.

A kutatás vezetője figyelmesen és rutinosan tanulmányozta a madarakat, tolluk alá pillantott a testzsírvizsgálat közben, felmérte a vedlés különböző szakaszait, megállapította a nemüket. Ezt követően egyedi sorszámmal ellátott finom alumíniumgyűrű került rájuk, amely egy életre szóló jelölést biztosít a madaraknak.

No, ezután következett a nap talán legizgalmasabb része, hiszen a gyűrűzés utáni röptetést tanulóink végezhették. Hátukra fektetve tenyerükbe helyezték a madarakat, és ők engedték szabadon repülni őket. Ügyesen helyt álltak csemetéink, és azóta is büszkén viseljük a  legérdeklődőbb, legaktívabb csoport címet. (Sólyomváriné Kovács Katalin)

Hasonló tartalmak

Zarandokút Lengyelországba

Felejthetetlen jutalom-zarándokúton vettünk részt iskolánk diákjai közül azokkal, akik jó tanulmányi eredménnyel, közösségi munkával vagy

Tovább