,

Patka Heléna előadása a Mezey Művelődési Központban

20230525_140446

Május 25-én Patka Heléna színművésznő előadását tekintettük meg a Mezey Művelődési Központban. A környék iskoláival együtt izgatottan vártuk a rendhagyó irodalomórát, és nem is hiába: csodálatos élményben volt részünk, amikor a művésznő Szendrey Júliává alakult át a színpadon, s ezáltal betekintést nyerhettünk a XIX. századi költői világba.

A nyílt monológ műfaján keresztül a szerelmes Szendrey Júlia Petőfivel való megismerkedését követő vívódásait láthattuk először. Nem kellett sok kellék a színpadra: a tehetséges színésznő hangjával és gesztusaival már egyenesen Szendrey Júlia lányszobájában érezhettük magunkat.

A házasságot követő időszak szépségét is megtapasztalhattuk, amikor végre révbe ért Júlia és Sándor szerelme. Boldogságukat Júlia szemszögén keresztül még idillibbnek láthattuk.

Végül elérkeztünk az 1848. március 15-ei eseményekhez, és az irodalomóra mellett történelemórában is részesülhettek a diákok; természetesen még mindig Szendrey Júlia elbeszéléséből.

Később láthattuk a házaspár örömét, amikor megszületett Zoltán fiuk, de ezután már a szomorú végkifejletre sem kellett sokat várnunk. A szabadságharcban oly sok névtelen hős mellett Petőfi Sándor is eltűnt 1849-ben, szerető Júliája pedig hiába várta haza. Ekkor beleélhettük magunkat a színésznő tehetséges játékán keresztül az özvegy hatalmas fájdalmába, amikor végül egyedül maradt a pici gyermekével.

Szinte nekünk is fájt ez a befejezés, mérhetetlen empátiát váltott ki a nézőből ez az előadás. A diákok meghatottan tapsoltak, látszott, hogy mélyen megérintett mindenkit Szendrey Júlia tragikus emberi sorsa, mégha időben oly távol is van már tőlünk.

Patka Heléna színművésznő elismerésre méltó előadását ezúton is köszönjük! (DNK)

Hasonló tartalmak