, ,

Zarandokút Lengyelországba

439442168_963723348589487_8009077421775711293_n

Felejthetetlen jutalom-zarándokúton vettünk részt iskolánk diákjai közül azokkal, akik jó tanulmányi eredménnyel, közösségi munkával vagy a Don Bosco vetélkedőn elért helyezéssel kitűntek társaik közül. A négynapos út során sok szép és érdekes helyet látogattunk meg.

2024. 04. 22-én szentmisét követően Kazincbarcikáról elindultunk tavaszi időjárásban, majd délután megérkeztünk a télbe. A szálláshelyünk Istebna volt, ahol Kukuczka Róbert atya megmutatta szülőhelye nevezetességeit, melynek egyik érdekessége, hogy itt található az Ochodzita-hegy, amelynek a csúcsán egy székelykapu található, ami arra emlékeztet minket, hogy régen itt volt Magyarország és Lengyelország határa. Róbert atya bemutatta a Jó Pásztorról elnevezett templomot, ahol egy lengyel szentségimádáson vettünk részt. Megtapasztalhattuk, hogy Lengyelországban az emberek vallásgyakorlása életük szerves része. A szentségimádás végén magyarul is énekeltünk a lengyel együttessel.

Másnap elmentünk Oświęcim nevezetű városba, ahol egy szalézi atya bemutatta iskolájukat, ami az első szalézi rendház volt, azaz a szaléziak bölcsője. A II. világháború végétől elismert szakiskolaként működik. Az innen kikerülő diákokat mindenki szívesen alkalmazza, mert magas szakmai tudással rendelkeznek. Manapság az iskolában 17 szalézi gondoskodik az ottani 1280 diák neveléséről.

Oświęcim német neve Auschwitz, ami nem csak a város nevét, hanem a II. világháború idején létrehozott koncentrációs tábort is jelöli. Három és fél órás látogatást tettünk a haláltáborba és a birkenaui koncentrációs táborba magyar idegenvezetéssel. Mélyen megérintettek minket az ott látottak, hallottak.

A következő napunkat Szczyrk-ben kezdtük. Elmentünk a szalézi kegytemplomba, ahol a 1894-ben megjelent Szűz Mária egy Julianna nevű kislánynak, és azt kérte, hogy imádkozzák a rózsafüzért, és higgyenek az emberek Istenben, a háború elkerülésének érdekében. Itt részt vettünk egy szentmisén, majd ittunk a csodaforrás vizéből. A templomban minden nap déli 12 órakor az oltárkép leleplezése történik, amelyet ünnepélyes fanfár, harsonaszó kísér. Olyan szerencsések voltunk, hogy részesei lehettünk ennek a lélekemelő eseménynek.

A mise után az ott élő szalézi közösség modern rendházában fogyasztottuk el ebédünket. A délután játékos tevékenységgel telt, amit a diákok nagyon élveztek. A játék csúcspontja a BINGO volt, ahol cukrot, Szűz Mária -érmeket és rózsafüzéreket lehetett nyerni.

Az utolsó nap délelőttjét Cieszyn-ben töltöttük, amely arról híres, hogy a város egyik fele Lengyelországhoz, míg a másik fele Csehországhoz tartozik. A régi cieszyn-i vár maradványaihoz tartozik a rotunda, amely megtalálható a lengyel 20 złotys bankjegyen. A várost az Olza folyó választja ketté. Itt városnézés, majd ebéd volt a program. Ebéd után elindultunk hazafelé, Csehországon és Szlovákián keresztül.

Nagyon emlékezetes és élményekben gazdag útnak lehettünk részesei. Köszönjük Kővári László atyának, hogy elkísért minket ezen az úton; Kukuczka Róbert atyának, hogy megszervezte az utat, valamint hálásak vagyunk azért, hogy gondoskodtak lelki vezetésünkről az egész Lengyelországban töltött utazás során.

Hasonló tartalmak